Zebraliśmy najczęściej zadawane pytania dotyczące naszych noży kuchennych. Mamy nadzieję, że ta sekcja FAQ odpowie na Twoje pytania. Jeśli nie znajdziesz tego, czego szukasz, zawsze możesz skontaktować się z nami bezpośrednio!

Noże ONYX COOKWARE™ można bezpiecznie myć w zmywarce i nie powoduje to ich tępienia!

Powłoki mogą się z czasem ścierać, ale nie dotyczy to naszej powłoki tytanowej, która jest związana ze stalą na poziomie atomowym.

Stop tytanu tworzy niezwykle twardą i odporną na zużycie powierzchnię. Dlatego nie musisz martwić się o mycie noży w zmywarce. Jedyną rzeczą, na którą należy uważać, jest unikanie kontaktu noży z luźnymi przedmiotami, które mogą je uszkodzić podczas mycia. Zalecamy wypolerowanie noża po umyciu, aby zachować jego estetyczny wygląd.

Ostrzałka działa najlepiej na nożach ONYX COOKWARE™, które mają twardość HRC 64. Podczas ostrzenia należy trzymać nóż prosto. Ostrzenie jest konieczne, gdy na krawędzi pojawiają się nierówności lub gdy chcemy uzyskać ponownie idealnie ostry nóż.

Przed ostrzeniem nóż powinien być czysty. Umieść ostrzałkę na płaskiej powierzchni i delikatnie przeciągnij przez nią nóż. Ważne jest, aby nie naciskać noża podczas przeciągania – ostrzałka wykona pracę za Ciebie.

Noże ONYX COOKWARE™ należy ostrzyć pod kątem 13° z każdej strony lub pod kątem 26°, jeśli ostrzysz obie strony jednocześnie.

Skala Rockwella (HRC) to międzynarodowa skala określająca twardość stali stosowanej w nożach kuchennych. Wartość HRC określa jakość stali i zdolność noża do długotrwałego utrzymywania ostrości.

Im wyższa wartość HRC, tym twardsza stal, co oznacza, że nóż pozostaje ostry przez dłuższy czas i oferuje lepszą jakość użytkowania.