Sałatka z grillowanym kozim serem
Składniki
- 300 g czerwonej kapusty
- 100 g kiszonej buraczanej z Kattinge Kraut
- 50 g orzechów laskowych
- 1 jabłko
- 2 czerwone cebule
- 100 g fig (świeżych lub suszonych)
- Świeży tymianek
- 120 g świeżych owoców leśnych (w wideo są jeżyny, ale wszystkie owoce leśne będą pasować)
Winaigret
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżki octu jabłkowego
Grillowany kozi ser
- 180 g dobrego koziego sera w rolce
- 10 orzechów włoskich
- Odrobina miodu
Do podania
- Pyszny chleb – najlepiej opieczony.
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 190°C (piekarnik z wentylatorem).
- Pokrój kozi ser na odpowiednie kawałki i włóż je do piekarnika na około 10 minut. Lub aż staną się ładnie złote. W międzyczasie pokrój czerwoną kapustę i wymieszaj ją z kiszonym burakiem w misce.
- Praż orzechy laskowe na patelni na wysokim ogniu, aż skórka zacznie się łuszczyć. Odstaw je do wystudzenia. Skórka będzie łatwiejsza do usunięcia, gdy orzechy wystygną.
- Wymieszaj składniki winaigret.
- Pokrój figi, cebule i jabłka na odpowiednie kawałki i wymieszaj je w sałatce z winaigret, orzechami laskowymi, świeżym tymiankiem i świeżymi owocami leśnymi.
- Na talerzu podaj kozi ser z orzechami włoskimi i polej odrobiną miodu. Podawaj kozi ser z sałatką i kilkoma kawałkami dobrego chleba.
- Udekoruj danie świeżym tymiankiem.
- Smacznego!
Napisane przez: ONYX COOKWARE™