Czy wiesz, że możesz upiec domowe, złociste bajgle zaledwie z dwóch składników – i to bez piekarnika? Dzięki temu super prostemu przepisowi przygotujesz bajgle w swojej frytkownicy beztłuszczowej ONYX Cookware – chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i gotowe w zaledwie 10–12 minut.
To szybsze niż pieczenie w piekarniku i nie nagrzewa całej kuchni – frytkownica beztłuszczowa ułatwia pieczenie, kiedy masz ochotę na coś świeżego, ale nie chcesz się za bardzo wysilać.
Składniki
Na 4 małe bajgle:
-
150 ml jogurtu greckiego (najlepiej 10% tłuszczu, dla idealnej konsystencji)
-
150 ml mąki samorosnącej*
*Nie masz mąki samorosnącej? Użyj zwykłej pszennej i dodaj 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia + ½ łyżeczki soli.
Dodatki (opcjonalnie):
-
1 jajko do posmarowania
-
Sezam, mak lub starty ser
Sposób przygotowania
-
Zrób ciasto
Wymieszaj jogurt i mąkę w misce. Na końcu wyrób ciasto rękami – powinno być miękkie, ale nie klejące.
-
Uformuj bajgle
Podziel ciasto na 4 równe części. Uformuj z każdej wałeczek i zlep końce, tworząc pierścień – klasyczny kształt bajgla.
-
Przygotuj do pieczenia
Posmaruj jajkiem i posyp wybranymi dodatkami. Ułóż bajgle na papierze do pieczenia dopasowanym do kosza frytkownicy.
-
Piecz w frytkownicy ONYX Cookware
Rozgrzej urządzenie do 180 °C. Piecz bajgle przez 10–12 minut, aż będą złociste i upieczone w środku.
-
Odstaw na chwilę – i delektuj się!
Podawaj na ciepło z masłem, serkiem śmietankowym lub ulubionymi dodatkami. Idealne na śniadanie, brunch lub jako pyszna przekąska.
Gotowy/a do pieczenia?
Znajdź swoją frytkownicę ONYX Cookware tutaj!